Wonen bij Stichting Samendracht
Samendracht gaat uit van het scheiden van wonen en zorg, waarbij de woning wordt gehuurd van een woningbouwvereniging en de nodige zorg/begeleiding op basis van een PGB (Persoons Gebonden Budget) wordt ingekocht.
Wonen
De woonvorm biedt een volwaardig appartement welke zelfstandig gehuurd wordt. De Samendracht-bewoner dient uit eigen middelen de huur te betalen waarbij de meeste bewoners ook zijn aangewezen op huurtoeslag. De eigen middelen zijn in de praktijk vaak een gehele of gedeeltelijke Wajong-uitkering. Daarnaast kan ook sprake zijn van een bijstandsuitkering, Wia-uitkering of loon voor een (deeltijd)baan.
Zorg en begeleiding
Ten behoeve van het zelfstandig kunnen wonen wordt begeleiding geboden door WoonDroomZorg. Stichting Samendracht heeft met WoonDroomZorg afspraken gemaakt over wat zij verwacht van de begeleiding en de begeleiders. Begeleiding dient gericht te zijn op het met raad en daad bijstaan van de bewoner en het coachen en ondersteunen van hem/haar in alle situaties van het leven waar dat nodig is. De te leveren zorg en begeleiding is individueel afhankelijk en daarmee maatwerk en wordt vastgelegd in een Persoonlijk Ondersteuningsplan. Alle bewoners maken gebruik van de diensten van deze zorgverlener.
Onder Documenten vindt u de zorg- en begeleidingsvisie van Stichting Samendracht. Hierin ook een omschrijving van wat verwacht wordt van de begeleiding en welke eisen aan een begeleider worden gesteld.
Persoonsgebonden budget (PGB)
Bewoners bij Samendracht krijgen voor hun dagelijkse individuele begeleiding ondersteuning van WoonDroomZorg, verleend door deskundigen die geschoold zijn in de omgang met mensen met ASS en een normaal tot hoger IQ. Voor andere vormen van ondersteuning (bijvoorbeeld dagbesteding of begeleiding bij bijzondere gelegenheden) kunnen andere zorgverleners nodig zijn. Een PGB is daarom voor hen een voorwaarde om dié ondersteuning te krijgen die zij nodig hebben: met andere woorden een maatwerkvoorziening.
Het netwerk van de bewoner en zijn/haar vertegenwoordiger is goed in staat te onderzoeken of aan te geven welke zorgbehoeften bestaan en de kwaliteit van de ondersteuning te beoordelen. Daarnaast ziet het bestuur van Stichting Samendracht toe op de kwaliteit van de zorg geleverd door WoonDroomZorg. De kwaliteitskaders zijn aangegeven in de Zorg-en begeleidingsvisie van Stichting Samendracht. Het bestuur van de stichting voert regelmatig overleg met WoonDroomZorg, waarbij toetsing, evaluatie en zo nodig bijsturing van de ondersteuning plaatsvindt. Bovendien heeft Samendracht regelmatig overleg met de ouders/vertegenwoordigers, waarin de ondersteuning door WoonDroomZorg en die van Samendracht wordt doorgelicht en waar nodig bijgesteld.
Steunpunt en Gemeenschappelijke Ruimte
Eén van de appartementen wordt gehuurd door Stichting Samendracht. Hierin bevindt zich een een gemeenschappelijke ruimte/steunpunt ingericht waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten tijdens koffie/theemomenten, maaltijden in kleine groepen en andere activiteiten. Of een bewoner hier gebruik van maakt ligt helemaal bij hem of haar, al naar gelang de behoefte er is. Ook is hier een kantoorruimte ingericht van waaruit de begeleiders werken. Zo is begeleiding direct in de nabijheid van de bewoners.
Rol ouder(s)/vertegenwoordiger(s)
Uitgangspunt bij het wonen bij Samendracht is de hoogst haalbare zelfstandigheid en kwaliteit van leven van de bewoners, waarbij de regie zoveel mogelijk in handen ligt van de bewoner in samenspraak met de persoonlijk begeleider en de ouder(s)/vertegenwoordiger(s).
Samen met de persoonlijk begeleider maken de bewoner en zijn/haar ouder(s)/vertegenwoordiger(s) afspraken m.b.t. het Persoonlijk Ondersteuningsplan, waarin komt te staan welke zorg nodig is en geboden wordt. Regelmatig wordt dit plan door de Persoonlijk Begeleider geëvalueerd met de bewoner en zijn/haar ouder(s)/vertegenwoordiger(s) en waar nodig bijgesteld. In samenspraak met de bewoner ziet/zien de ouder(s)/vertegenwoordiger(s) toe op uitvoering van de afspraken in het ondersteuningsplan en de kwaliteit ervan. Verder is/zijn de ouder(s)/vertegenwoordiger(s) aanspreekpunt voor de Persoonlijk Begeleider in geval van calamiteiten of zwaarwegende zaken.
Onder Documenten is een omschrijving van de rol van de ouder/vertegenwoordiger opgenomen.
5 april 2023
---