Aanmelden bij Stichting Samendracht

 

Ieder die voldoet aan het criterium: volwassene met een autisme spectrumstoornis (ASS) met een normaal tot hoger IQ, kan zich als belangstellende aanmelden voor de woonvorm van Stichting Samendracht.

Stichting Samendracht is een ouderinitiatief. Dit betekent dat er een duidelijke rol is voor de ouder/vertegenwoordiger van een toekomstige bewoner. We raden u daarom aan eerst het document "De rol van ouders/vertegenwoordigers" bij Samendracht goed door te lezen. Dit document kunt u vinden onder Documenten.

Wil men in aanmerking komen voor een plek in de woonvorm, dan dient men te voldoen aan het bewonersprofiel (zie hieronder) en een aanmeldingstraject te doorlopen aan het eind waarvan het bestuur de beslissing neemt of iemand als bewoner kan worden toegelaten (zie de informatie onderaan deze pagina). Indien dit het geval is en er op dat moment geen woning beschikbaar is, komt men op de wachtlijst te staan.

button

Het bewonersprofiel
In het bewonersprofiel is aangegeven aan welke criteria de kandidaat-bewoner moet voldoen om als Samendracht-bewoner in aanmerking te komen. Zoals duidelijk mag zijn dient iemand een diagnose in het Autismespectrum te hebben en een normaal tot hoger IQ. Verder is men (bij aanmelden) 18 jaar of ouder en kan men de woonlasten zelf betalen. Ook is men bereid een woonbegeleidingsovereenkomst af te sluiten met de Stichting Samendracht.

Het volledige bewonersprofiel luidt als volgt. De kandidaat-bewoner:

  • heeft aantoonbaar een officiлle diagnose in het Autismespectrum
  • heeft een indicatie Beschermd Wonen in de vorm van PGB in de WLZ of in de WMO
  • heeft een normale tot hoge intelligentie
  • vertoont geen gedrag dat het voortbestaan van het project in gevaar kan brengen, zoals: voortdurend sociaal of fysiek grensoverschrijdend gedrag, verslavingsproblematiek of psychiatrische stoornissen welke het dagelijks functioneren binnen de woonvorm ernstig belemmeren
  • is aantoonbaar in staat de woonlasten zelf te dragen
  • heeft (bij aanmelden) een leeftijd van tenminste 18 jaar
  • kan zijn eigen voordeur achter de centrale voordeur beheren met behulp van geluid- en/of beeldcontact en is in staat de verantwoordelijkheid te dragen voor eigen veiligheid (afsluiten, niet iedereen binnen laten etc.)
  • is zelfstandig in staat tot persoonlijke verzorging en eenvoudige huishoudelijke werkzaamheden (aansturing en controle zal veelal nodig zijn)
  • woont niet samen
  • is bij instroom gescreend op het gegeven dat hij/zij past bij de setting van Samendracht
  • heeft begeleidingsvragen, onderschrijft deze en accepteert begeleiding van de door Stichting Samendracht gecontracteerde zorgverlener
  • is bereid een zorgovereenkomst af te sluiten met Stichting Samendracht
  • is bereid met Stichting Samendracht een woon/begeleidingsovereenkomst af te sluiten
  • is bereid zich te conformeren aan het Reglement Burefen en het te onderschrijven

Het aanmeldingstraject
Wanneer men zich aanmeldt voor het wonen bij Stichting Samendracht doorloopt men een aanmeldingstraject. Hierin wordt de geschiktheid beoordeeld en wordt onderzocht welke begeleidingsbehoefte er is.

Een belangrijke voorwaarde voor het kunnen wonen bij Samendracht is dat men voor het betalen van de kosten van begeleiding en ondersteuning een PGB heeft op basis van een indicatie Beschermd Wonen. Om begeleiding te kunnen krijgen dient men ook een indicatie te hebben voor Beschermd Wonen welke verkregen wordt via de gemeente als het om de WMO gaat of via het CIZ als het om de WLZ gaat.

De toelatingsprocedure ziet er als volgt uit:

  1. Schriftelijke aanmelding bij de secretaris van Stichting Samendracht.
    print inschrijfformulier inschrijfformulier downloaden en printen
  2. Na positieve beoordeling van het aanmeldingsformulier door het bestuur worden de bewoner en diens vertegenwoordiger bezocht door 2 leden van het bestuur van Stichting Samendracht voor kennismaking en voor informatieverstrekking betreffende de vervolgstappen en de voorwaarden voor wonen bij Samendracht.
  3. Bestuur besluit, op basis van de uitkomsten van het kennismakingsgesprek, tot al dan niet doorgaan met de kandidaat.
  4. Zorg- en begeleidingsbehoefte in kaart brengen middels het invullen van de ICF-Taksatieschaal (hieraan zijn kosten verbonden: ongeveer € 350,-).
  5. (Her)indicatie aanvragen bij de gemeente of het CIZ met behulp van de uitkomsten van de Taksatieschaal.
  6. Beoordeling geschiktheid kandidaat voor wonen bij Samendracht mede aan de hand van de uitkomsten van de Taksatieschaal. Als er aanleiding voor is kan een extern deskundige om advies worden gevraagd.
  7. Na positieve beoordeling door het bestuur volgt kennismaking met en intake door de teamcoördinator. Doel hiervan is vast te stellen of de zorgverlener de ondersteuning kan leveren die gevraagd wordt.
  8. Bestuur neemt definitief besluit tot al dan niet toelaten kandidaat. Naast bovenstaande positieve adviezen dient er ook sprake te zijn van een indicatie Beschermd Wonen voordat het bestuur een definitief besluit kan nemen.
  9. Afsluitend huisbezoek bij bewoner en diens vertegenwoordiger door 2 leden van het bestuur van Samendracht. Hierbij komen de woonbegeleidingsovereenkomst en het reglement Burefen aan de orde.
  10. Na ondertekening van beide genoemde documenten volgt plaatsing op de wachtlijst in afwachting van het vrijkomen van een appartement.

5 april 2023

---